Seyda Molla Nizamettin Yakışık'ın Hayatı Ve Vasiyeti

Seyda Molla Nizamettin Hocanın Kardeşi Dr. Muhammed Yakışık, sosyal medya hesabından Seyda Nizamettin Hocanın vefat etmeden önce yazdığı vasiyetnameyi paylaştı. Yapılan paylaşımda ise şunlara yer verildi.

Seyda Molla Nizamettin Yakışık'ın Hayatı Ve Vasiyeti
24 Ağustos 2020 - 16:37

Seyda Molla Nizamettin Hocanın Kardeşi Dr. Muhammed Yakışık, sosyal medya hesabından Seyda Nizamettin Hocanın vefat etmeden önce yazdığı vasiyetnameyi paylaştı. Yapılan paylaşımda ise şunlara yer verildi;

 

NOT: Muhterem Seyda’mız, hastanede tedavi görmekteyken durumu henüz ağırlaşmadan önce oğlundan kağıt kalem isteyerek vasiyetini yazdırmıştır. Seyda’mız vasiyetinde her Müslümanın kendisine şiar etmesi gereken hususlar belirtmiştir.  Biz de Seyda’mızın bize bu son seslenişini herkesin istifade etmesi amacıyla dikkatinize sunuyoruz. Rabbim Seyda’mızın makamını ali etsin. Âmin
Ayrıca, Seyda'mızın sosyal medya hesaplarını Medine Medresesi adıyla değiştirerek paylaşımlara devam edeceğiz inşallah. Rabbim bizleri yolundan ayırmasın.
 
Seyda Molla Nizameddin’in Hayat Hikayesi
Seyda Molla Nizameddin Yakışık, aslen Hizan’ın Karbastı (Qursinç) köyünden olan Seyda Molla Muhyeddin’in oğludur. Molla Nizameddin’in babası Merhum Molla Muhyeddin, gerek talebe olarak gerekse imam ve müderris olarak ömrünün büyük bir kısmını Tatvan’a bağlı köylerde geçirmiştir.
Seyda Molla Nizameddin Yakışık 1967 yılında Bitlis'in Tatvan İlçesine bağlı Çavuşlar (Kirtvan) Köyünde dünyaya gözlerini açmıştır. İlim tahsiline Tatvan’ın Köprücük Köyü Sandıklı mezrasında Müderrislik yapan babasının yanında başlamıştır. Aynı köyde ilkokuldan mezun olup 1982 yılında Tatvan’da ortaokulu bitirmiştir. Bu sırada bölgenin çeşitli medreselerinde medrese eğitimine de devam etmiştir. 1988 yılında Bitlis İmam hatip lisesinden,  2000 yılında da İlahiyat ön lisans programından mezun olmuştur.
Seyda Molla Nizameddin Medrese İcazetini babası Seyda Molla Muhyeddin’in yanında Tatvan’ın Ekindüzü (Xaxuz) Köyünde (27 Şevval 1408 H. 12.06.1988 M. 3 Mayıs 1404 R. tarihinde) almıştır. İcazetini aldıktan sonra da 1990 yılına kadar aynı köyde medrese hizmetine devam etmiştir. 1991 yılında Tatvan’ın Merkez Medine Camisine imam-hatip olarak atanmıştır. Bu tarihten itibaren Medine Camisinde hem İmam Hatiplik hem de burada kurmuş olduğu Medine Medresesinde Müderrislik hizmetlerine devam etmiştir. Burada sadece medrese bünyesindeki talebelere değil; dışarıdan gelen imam hatip ve ilahiyat öğrencilerine de Arapça, tefsir, fıkıh, siyer gibi dersleri okutmuştur. Bu hizmet aralıksız bir şekilde devam ederken 2019 yılında imam hatiplik görevinden emekli olmuştur. Emeklilikten sonra da kurucusu olduğu Medine Medresesinde ilim öğretmeyi, talebe yetiştirmeyi sürdüren hocamız aynı görevi ifa ederken 09.08 2020 tarihinde Hakk’ın rahmetine yürümüştür.
Seyda Molla Nizameddin’in eğitim anlayışı günümüz Müslümanlarının çağdaş dünya karşısındaki ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran bir medrese anlayışıydı. O, kadim mirasın hakkıyla anlaşılması gerektiğini düşünüyor; ayrıca ulemanın değişime de kayıtsız kalmaması gerektiğini savunuyordu. Bu düsturlar ışığında onlarca imam ve müderris adayları yetiştirmiştir.  Ehl-i Sünnet ve’l-cemaatın çizgisinden taviz vermeyen Seyda Molla Nizameddin, mukaddesatlara sahip çıkma hususunda da kadim ulamanın çizgisine hassasiyetle uymaya gayret etmiştir.
Seyda Molla Nizameddin zulüm ve haksızlık kimden gelirse gelsin şiddetle karşılık verir, taviz vermeksizin hakkı ve hakikati haykırırdı. Ayrıca ilmin/ulemanın izzet ve şerefini korumaya özen gösterir, bu izzet ve şerefi hiçbir dünya nimetiyle değiştirmezdi.
Ümmetin birliği ve Müslümanların uyanışı Seyda için büyük bir dertti. Bunların gerçekleşmesi için gece gündüz çalışırdı. Bu bakımdan eğitim ve öğretime çok önem verirdi. İslam’ı anlatmak ve ümmet bilincini aşılamak için modern dünyanın bütün iletişim imkânlarını kullanırdı. Kitlelere kısa yoldan ulaşmak için sosyal medyayı yaygın bir şekilde kullanan âlimlerden biriydi. Nitekim her gün sabah namazından sonra sosyal medyada ayet ve hadislerden müteşekkil mesajlar yayınlayarak binlerce insana ulaşır ve onları aydınlatmaya çalışırdı.  Ayrıca din-i mubin-i İslam’ı anlaşılır bir şekilde anlatmak ve Müslümanların uyanışına katkıda bulunmak için hutbelerini üç dilde irad ederdi.
Seyda, ümmetin içinde bulunduğu meşum durumdan ıstırap çekiyor ve ümmetin huzuru, barışı ve birliği için sürekli bir çaba sarf ediyordu. Ümmetin birliğinin ulemanın birliğinden geçtiğine inanan Seyda, ulemayı bir araya getirmek için yapılan her çalışmaya destek olmuştur. İlk gününden itibaren Ehl-i Sünnet Âlimler Birliği’nin (ESAB) kuruluşunda yer almış, hemen tüm toplantılarına katılmış ve önemli katkılarda bulunmuştur. Ayrıca merkezi Katar’da bulunan Dünya Müslüman Âlimler Birliği’ne üye olmuş ve birçok toplantısına katılarak katkıda bulunmuş ve destek olmuştur.
Seyda’nın bu konuda en çok hizmet ettiği kuruluş ise şüphesiz ki Medrese Alimleri Vakfı’dır (MEDAV). Zira Seyda, ilk günkü kuruluşundan itibaren vefatına kadar vakfın bu günlere gelmesine büyük katkılar sunmuş, istisnasız vakfın bütün toplantılarına katılmıştır. MEDAV’ın birçok toplantı ve etkinliklerinin organizesini üstlenmiş ve vefatına kadar da MEDAV’ın genel sekreterlik vazifesini yürütmüştür. Çünkü MEDAV, Seyda’nın tam da hayal ve arzu ettiği; medreselerin çağın ihtiyaçlarına uygun yeniden yapılandırılması; medreselerin yeniden inşa ve ihyası; bölgede yeni bir tebliğ ve irşat seferberliğinin yapılması; medrese alimleri arasında ülfet, muhabbet ve tesânüdün sağlanması ve bir çatı altında bir araya gelmelerinin vuku bulması gibi hedefleri misyon edinmişti.
Seyda Molla Nizameddin Hoca, hayat anlayışını ve hayata hangi pencereden baktığını, edindiği temel ilkeleri; vefat etmeden birkaç gün önce hastanede yazdırdığı vasiyetnamesinde şu şekilde özetlemiştir:
 
VASİYETNAME                                 
Her nefis muhakkak ölümü tadacaktır. Ölüm yakınların en yakınıdır. Rabbim Kuranı Kerim, Sünnet-i Seniyye ve Rabbani Âlimlerin şanına layık bir ölümü bize de nasip etsin. ÂMİN

Aziz Müslüman Kardeşlerim ve Dostlarım;
 54 yıldır Rabbimiz bize sıhhat ve sağlıkla bir ömür nasip etti. Bundan dolayı Allah’a çok şükür ediyoruz. Son dört beş gündür nefes alamama şikâyetiyle hastaneye kaldırıldım. Son incelemelerde malum veba hastalığı çıkmıştır. Rabbimiz dinimiz ve dünyamız için ne hayırlıysa onu bize nasip eylesin.              

Aziz Dostlar;
 Medrese hayatım boyunca Allah yolunda çalışıp ilme hizmet etmeyi kendime prensip edindim. Bu zaman içerisinde ister talebelik ister müderrislik dönemlerinde talebeleri zamanın şartlarına göre yetiştirmeye, bütün Müslüman cemaatlerle uhuvvet bağını koparmamaya ciddi gayret etmişimdir. Fırsat olduğunda onları ziyaret etmiş ve ziyaretlerini kabul etmişimdir.

Aziz Dostlarım;
Talebeliğimden bugünlerime kadar hiçbir zaman küfrü ve zulmü temsil eden şahsiyet ve odaklarla hiçbir ilişkim olmadığı gibi İslam adına çıkıp fakat İslam’la ilişkisi olmayan; mazlumlar adına çıkıp fakat mazlumlarla ilişkisi olmayanlarla da hiçbir irtibatım olmamıştır. Kuran’ın, Hz. Peygamberin (SAV) Müçtehitlerin ve Rabbani Âlimlerin, zalimler ve mazlumlar hakkındaki çizgisini kabul edip dünya vaad edenlere ve insanları korku imparatorluğuna sürükleyenlere aldırış etmedim.

Aziz dostlar;
الحبّ في الله والبغض في الله yani Allah için sevmeyi, Allah için nefret etmeyi kendimize ilke edindik. Elimizden geldiği kadar insanları barıştırmayı, insanlarla beraber olmayı, onlara doğruyu söylemeyi kendimize vazife addettik.

Aziz dostlar;
Tanıdığımız ve tanımadığımız bütün dostlarımızdan, akrabalarımızdan ve asil insanlarımızdan helalleşmeyi diliyor ve “Allah'a ısmarladık' diyorum. Ayrıca hakkımda iftira atanlar hariç olmak üzere şahsıma ait bütün haklarımı helal ediyorum. Müfterileri de şeriate havale ediyor, takdiri Allah’a bırakıyorum.

 

Kardeşiniz Nizamettin YAKIŞIK


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum