Bitlis'te Uluslararası Pomza Ve Perlit Sempozyumu Başladı

Bitlis’te yüzde 50 oranında bulunan pomza madeninin geleceği için “Uluslararası Pomza ve Perlit Sempozyumu” başladı.

Bitlis'te Uluslararası Pomza Ve Perlit Sempozyumu Başladı
05 Kasım 2021 - 13:38
Bitlis’te yüzde 50 oranında bulunan pomza madeninin geleceği için “Uluslararası Pomza ve Perlit Sempozyumu” başladı. Üç gün sürecek olan sempozyumun açılış toplantısına,  Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş’ın yanı sıra, Portekiz, İngiltere, Endonezya, İran ve Azerbaycan’dan pomza ve perlit konularında uzman akademisyenler,  Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy, Tatvan Belediye Başkan Yardımcısı Necdet Ökmen, Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bilal Adabağ, DAKA Bitlis Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Nurettin Polat ve DAKA Projeler Koordinatörü Kerem Akın ile Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı Bitlis Şube Başkanı Cevat Kaya, Bims Sanayicileri Derneği Başkanı Serhat Sonugelen, siyasi parti temsilcileri, iş insanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Elmastaş; “Dünya Pomza rezervinin yaklaşık yüzde 40'ı Türkiye'de bulunuyor. Türkiye'nin Pomza rezervinin yaklaşık yüzde 50'si ise Bitlis ilinde bulunmaktadır” dedi. Eren Üniversitesi ev sahipliğinde, Merkezi Konferans Salonu’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, açılış konuşmalarıyla devam etti.
Organizasyon komitesi adına açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Nusret Bozkurt, sempozyumun gelişim sürecini anlatarak şunları söyledi; “Bizler pomza ve perlit madenlerinin katma değeri yüksek birer malzeme olarak kullanımını sağlamak için ayrıca sektörel problemleri ölçebilmek için iş insanları ve akademisyenler olarak bir masa etrafında toplanma kararı aldık. Bu organizasyona yurt içi ve yurt dışından pek çok katılımcı var. Bizim amacımız pomza ve perlit alanında yeni bir network oluşturmak ve bu networkun hem bilim dünyasına yol göstermesi hem de iş insanlarının sektörel sorunlarına ışık tutmasıdır. Bu sempozyumun oluşmasında emeği geçen başta Rektörümüz Prof. Dr. Necmettin Elmastaş olmak üzere katkı sunan herkese, sponsorlarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.
BİMS Sanayicileri Derneği Başkanı Serhat Sonugelen, pomza sektörünün mevcut durumundan bahsederek, “Pomza’nın yüzde 85’i inşaat sektöründe, kalan bölümü ise tekstil ve diğer sektörlerde kullanılıyor. 2-3 Milyar TL tutarındaki gelir BİMS blok üzerinden sağlanıyor. Bu maden, kimya, tekstil ve otomobil sektöründe de kullanılabilecek bir malzeme. Bu nedenle bu sempozyumu önemsiyoruz. Sempozyumun hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bilal Adabağ, Avrupa’nın pomzadan ciddi gelir elde ettiğini, ancak yüksek rezerve rağmen bu bölgedeki işletmecilerin bunu başaramadığını belirterek; “2017 yılında düzenlenen çalıştayın ardından uluslararası sempozyum kararı almıştık. Pandemi süreci bunu geciktirdi.  1800’lü yıllarda Almanya’da kullanılan pomza rezervinin büyük bir kısmı Amerika’da yer almaktadır. Türkiye rezervi, dünya rezervinin yüzde 40’ını, Bitlis ise Türkiye rezervinin yüzde 50’sini elinde bulunduruyor. Çok iyi bir konumdayız. Sürekli pomza çıkarırız. Sürekli yurt içine ve yurt dışına pomza göndeririz.  Ama hala bu sektörle uğraşanlar ilerleme kaydedemedi. Sempozyumun çıktısı olarak bizim hedefimiz bu sektörden yeteri kadar kazanç elde etmektir. Sempozyumun hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi. 
Sempozyuma telekonferansla katılan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin ise, 18 milyar ton olan dünya rezervinde Türkiye’nin önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Aktekin konuşmasında, “Bitlis Kayseri ve Nevşehir pomza rezervine sahip iller arasındadır. Pomza dünyada ve ülkemizde peyzaj, inşaat ve yalıtım malzemesi olarak kullanılmaktadır. Nevşehir Üniversitesi olarak araştırma laboratuvarı kurarak pomza üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Nevşehir’in pomza sektörü olmak üzere AR-GE çalışmalarına destek vermek amacındayız. Pomza’dan alternatif ürünler üretilerek gelir sağlanması da amaçlarımız arasında yer almaktadır. Sempozyumun hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Sempozyuma katılanları selamlayarak sözlerine başlayan Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Sempozyumun amacının, Bitlis ilinde istihdama öncülük eden ve önemli bir ekonomik alan olan pomza ve perlit sektöründe rezervlerin yeniden tespiti, özellikleri ve yeni ürünlere dönüştürülmesi ve dolayısıyla mevcut potansiyele yeniden dikkat çekilmesi olduğunu belirterek şunları kaydetti; “Pomza önemli bir maden. Pomza yataklarının yer aldığı ülkelerin başında ABD, Türkiye ve İtalya gelmektedir. Dünya genelinde tespit edilen Pomza rezervi 18 milyar ton civarındadır. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Dünya Pomza rezervinin yaklaşık yüzde 40'ı Türkiye'de bulunmaktadır. Türkiye'nin Pomza rezervinin yaklaşık yüzde 50'si ise Bitlis ilinde bulunmaktadır.  Türkiye’de üretilen Pomza’nın büyük çoğunluğu inşaat sektöründe kullanılmaktadır. Bu maden, daha fazla katma değer sağlayan yeni kullanım alanlarında yeterince değerlendirilmediğinden bölge ve ülke ekonomisine beklenen katkısı oldukça düşüktür. Bu hammaddeyi yeni ürünlere dönüştürmemiz gerekiyor. Bu sempozyumda önerileri masaya yatıracağız. Bu anlamda bu sempozyumun mutlaka faydalı olacağını düşünüyorum. 100’ün üzerinde katılımcı var. Bu oldukça önemlidir. Pomza ve perlit konusu, spesifik bir konu olmasına rağmen yüksek katılım bizleri sevindirdi. Sempozyuma başta Nevşehir Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi, Bitlis Valiliği, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası, Bitlis Girişimci İş İnsanları Derneği ve Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı olmak üzere birçok kurum ve kuruluş katkı sağladı. Bu sempozyuma katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.



Açılış konuşmalarının ardından katılanlar toplu fotoğraf çektirdi. 
Üç gün sürecek olan sempozyumun açılış toplantısına,  Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş’ın yanı sıra, Portekiz, İngiltere, Endonezya, İran ve Azerbaycan’dan pomza ve perlit konularında uzman akademisyenler,  Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy, Tatvan Belediye Başkan Yardımcısı Necdet Ökmen, Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bilal Adabağ, DAKA Bitlis Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Nurettin Polat ve DAKA Projeler Koordinatörü Kerem Akın ile Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı Bitlis Şube Başkanı Cevat Kaya, Bims Sanayicileri Derneği Başkanı Serhat Sonugelen, siyasi parti temsilcileri, iş insanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum