Bitlis Tatvan'da Bocce Turnuvası Düzenlendi

Beden Eğitimi Öğretmeni ve Bocce Milli Takım Sporcusu Mehmet Garip Tarçın Bocce Sporunu tanıtıp Bitlis’te okullar arası düzenlenen il turnuvası hakkında bilgiler verdi.

Bitlis Tatvan'da Bocce Turnuvası Düzenlendi
13 Mart 2020 - 19:23 - Güncelleme: 02 Kasım 2021 - 17:38
BitlisTime-  Beden Eğitimi Öğretmeni ve Bocce Milli Takım Sporcusu Mehmet Garip Tarçın Bocce Sporunu tanıtıp Bitlis’te okullar arası düzenlenen il turnuvası hakkında bilgiler verdi.
Beden Eğitimi Öğretmeni Mehmet Garip Tarçın; “Bocce sporunun Bitlis’te 3 yıldır gerçekleştirdiklerini, 2019 yılında ise kızlarda Bölge şampiyonu olduklarını ve Türkiye şampiyonasına gitmeye hak kazandıklarını” belirtti.
İl Turnuvasında Kimler Yer Alıyor
Öğretmen Mehmet Tarçın: “Turnuvaya küçükler, yıldızlar ve gençler kategorisinde katılım oldu. Bitlis’te küçükler kategorisinde 17 takım katıldı. Gençler kategorisinde 7 takım katıldı. Yıldızlar da 17 takımdan oluşuyor. Biz burada İlk dördü belirliyoruz. Birinciler bölge şampiyonasına gidiyorlar. Bölgede de ilk dörde girerlerse Türkiye şampiyonasına gitmeye hak kazandıklarını” söyledi.
Bitlis’te 3 Senedir Bocce Turnuvası Oluyor 
Beden Eğitimi Öğretmeni Tarçın: “Bitlis’te 3 senedir Bocce turnuvası oluyor.  Geçen sene Bitlis’te arkadaşların sahadan haberi olmadığı için atletizm sahasında yapmak zorunda kaldık. Bitlis’teki stadyumda gerçekleştirdik. Şuan ise Hüseyin Çelik Anadolu Lisesi’nde oynanması kararını aldık. Gençlik Spor İl Müdürlüğüne bildirdik ve zaten başka saha olmadığından maçları burada yaptıklarını” belirtti.
Bölge Şampiyonasına Giden Sporcular Var Mı?
Öğretmen Mehmet Tarçın: “Biz geçen sene kızlarda ve erkeklerde şampiyon olduk. Adıyaman’da bölge şampiyonasına gittik. Kızlarımız namağlup olarak Türkiye şampiyonasına gitmeye hak kazandılar. Erkekler ise 2. turda elendiler. Bu yılda gitmeyi hedefliyoruz. Erkeklerde Hüseyin Çelik Anadolu Lisesi, kızlarda ise Meslek Teknik Anadolu Lisesi Bölge şampiyonasına gitmeye hak kazandılar” dedi.
Bocce Nedir?
Tarçın: “Bocce Çatalhöyük’te çıkmış bir oyun. Önce Anadolu’da yayılmış bir oyun ama bizim atalarımız sahip çıkmadığı için İtalyanlar bunu kendi ata sporu sayıp yaygınlaştırmışlar. Şuan İtalyanların ata sporu gibi gözüküyor. Türkiye’de yayılması 90’larda Yılmaz Balaban antrenörlüğünde Türkiye’ye geldi. 2005 yılında federasyon kuruldu. Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu var. Bu federasyon altında Bocce sporu devam ediyor. 3 branşı var bunlar; Petank, Volo ve Raffa. Şuan oynadığımız bu branş Petank Branşı. Bu okul sporlarında da var. Okul sporlarında oynanan genel spor bu. Zemini zaten toprak ve çakıldan oluştuğunu ve her yerde oynanabildiğini” ifade etti.
Nasıl Oynanılır?
Beden Eğitimi Öğretmeni Tarçın: “Oyunun oynanma şekli her takımdan 3 oyuncu 1 yedek bulunuyor. Her oyuncunun iki top hakkı var. Birde misket dediğimiz bir oyun var. O topla 4 metreye 15 metre uzunluğundaki sahada misketi en az 5 metre en fazla 10 metreye atıyorlar. Daha sonra elindeki toplarla yazı tura atışından sonra bu küçük miskete yaklaşmaya çalışıyorlar. En çok sayıyı alan yani 13 sayısını alan maçı kazanıyor. Süre 45 dakika. 45 dakika da bitmemesi halinde en fazla sayıya ulaşan takımın kazandığını” vurguladı.
 
Bitlis il geneli okullar arasında düzenlenen Bocce turnuvası ödül töreniyle son buldu.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum