LGS'ye Girecek Öğrencilere Tavsiye ve Bilgilendirmeler
Rehber Öğretmen Selhan Arslan Yazdı; LGS'ye Girecek Öğrencilere Tavsiye ve Bilgilendirmeler
Olağanüstü zamanlar yaşıyoruz. Hepimiz evdeyiz, sanırım bir süre daha bu durum devam edecek. Ama sonunda bitecek ve biz normal yaşantımıza devam edeceğiz. Hayatımızdaki her şey salgından etkileniyor. Eğitim, bu süreçten en çok etkilenen alanlardan biri oldu. Her gün yeni gelişmeler olmakta ve yeni kararlar almak durumunda kalıyoruz. Salgın nedeniyle eğitim alanında yapılan değişikliklerin başında, LGS dediğimiz Liselere Geçiş Sınavı yer almaktadır. LGS’nin ilk olarak uygulandığı Haziran 2018’den bu yana, sınavın içeriği, uygulanma şartları, müfredatın kapsamı gibi birçok değişiklik oldu. Öğrenciler, veliler ve öğretmenler tarafından LGS ile ilgili değişim ve gelişmelerin bir kısmı olumlu olarak görülürken bir kısmı da olumsuz olarak görüldü. Bu yıl da Covid-19’dan dolayı LGS’ye ilişkin gelişmeler ve değişiklikler oldu. Ancak önceki yıllardan elbette çok farklı olmakla birlikte, değişen kısımların daha çok olduğunu söyleyebiliriz. Öğrencilerin bu sene kendi okullarında sınava girecekleri, sınav giriş belgelerinin okul idareleri tarafından hazırlanarak öğrencilerin sınav olacakları masaların üzerine bırakılacağı, sınavda çıkacak konuların sadece birinci dönemin konularını kapsayacak olması ve sınavın ertelenmesi gibi değişiklikler öğrenci ve veliler tarafından olumlu gelişmeler olarak görüldü. Bu değişiklikler öğrencilerin moral ve motivasyonunu açısından için çok iyi oldu.
Sevgili öğrenciler, gündelik tartışmalardan uzaklaşıp derslerinize odaklanın ve kalan süreyi avantaja dönüştürmeye bakın. Sınavınızın istediğiniz gibi geçmesi, sınava bakış açınızın belirleyici etkisi büyüktür. LGS, sadece bilgi ile ölçülen ve bilgi ile başarı getiren bir sınav değil. Duygu, düşünce, iletişim ve hedefinizin de sınav sürecinin iyi ve sağlıklı geçmesini sağlayan en önemli etkenlerdendir. Psikolojik ve fizyolojik durumunuz, sınav sonucuna hem doğrudan hem de dolaylı olarak etkisinin olduğunu gözden kaçırmamalısınız. Sınavın uygulanacağı saat ve işleyişe alışmak için, her gün sabah 09.30’da deneme sınavı çözmeniz ile, sınava en iyi hazırlığı ve antrenmanı yapmış olacaksınız. Konu tekrarı yapmak iyi olduğu gibi çok fazla konu tekrarı yapıp az soru çözmek de iyi bir uygulama değildir. Önceki yılların çıkmış sorularını çözmek, gerçek sınavın soru tiplerine alışmaktır. Bu nedenle önceki yılların hem çıkmış sorularını hem de MEB’in belirli aralıklarla yayımladığı örnek soruların muhakkak çözülmesi gerekir. Çözemediğiniz veya yanlış yanıtladığınız soruları öğretmenleriniz ile çözmeyi ihmal etmeyin. Sınav sorularının büyük kısmı anlama, kavrama, analiz etme ve çözümlemeye dayanıyor, dolayısıyla soruları iyi okumak ve anlamak sınavdaki en önemli kısımdır. Olumlu düşünmeyi, motivasyonunuzu yüksek tutmayı ve umudunuzu her daim yenileyerek sağlam ve köklü bir gelişim temelinin üzerine inşa etmeyi ihmal etmeyin.
LGS ile ilgili hem öğrencilerden hem de velilerden en çok gelen soruları ve cevaplarını şöyle sıralayabiliriz:
1. Sınav başvuruları yapıldı mı? Evet, başvurular merkezî olarak Bakanlık tarafından yapıldı. Başvuru işlemlerinizi e-okul’dan kontrol edebilirsiniz.
2. Sınav sonucu ne zaman açıklanacak? 16 Temmuz 2020
3. Sınav ile öğrenci alacak okullar hangileridir? Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Proje Anadolu Liseleri, Proje İmam Hatip Liseleri ve Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Anadolu Teknik Programları
4. Öğrenciler okula saat kaçta gelmeleri gerekiyor? Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için sadece bir veliniz ile 09.00’da kendi okulunuzda hazır bulunmanız gerekmektedir.
5. Sınava girmek isteğe mi bağlıdır? Evet, tüm 8’inci sınıf öğrencileri için Bakanlık tarafından başvuruları yapıldı, ancak sınava katılmak isteğe bağlıdır.
6. Sınavda hangi konular çıkacak? 2019-2020 öğretim yılında 8’inci sınıfın birinci döneminde olan konulardan çıkacaktır.
7. Bu sene kaç 8. sınıf öğrencisi var? 1.8 milyon
8. Sınavda kaç oturum var? Sınav, iki oturum hâlinde uygulanacak, çoktan seçmeli 90 soru sorulacak ve aynı gün yapılacaktır. Birinci oturum (09.30-10.45), 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve süresi 75 dakikadır. İkinci oturum (11.30-12.50) ise 40 soruluk sayısal alandan oluşacak ve süresi 80 dakika olacaktır. Birinci oturumda, 8’inci sınıf Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil; İkinci oturumda ise Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden sorular yöneltilecektir.
9. İki oturum arası öğrenciler bahçeye çıkabilecek mi? Evet, öğrenciler, öğretmenlerinin kontrolünde bina bahçesine çıkabilecektir. Öğrencilerin sosyal mesafelerini korumaları için görevli öğretmenler tarafından kontroller yapılacaktır. Öğrencilerin velilerle bir araya gelmesine izin verilmeyecektir.
10. Sınav giriş bilgileri ne zaman açıklanacak? Öğrencinin sınav giriş yeri, salonu, sıra numarası, alacağı sınav tedbir hizmeti gibi bilgiler sınavdan en az 7 gün önce e-Okul Veli Bilgilendirme Sisteminden ilan edilecektir.
11. Sınava gelirken öğrenciler neler getirmelidir? Öğrenciler, kimlik belgesi (kimlik belgesinde 15 yaşına girenler için bu sene fotoğraf bulunma şartına bakılmayacaktır.), Öğrenciler sınav salonlarına bandajı çıkarılmış şeffaf pet şişe içerisinde su getirebileceklerdir. En az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, leke bırakmayan silgi ve kalemtıraş getireceklerdir.
12. Soru kitapçıkları kaç gruptur? A, B, C ve D olmak üzere dört ayrı türü olup, birden fazla cevap seçeneğinin işaretlenmesi veya değiştirilmek istenen cevabın işaretlemesi tamamen silinmeden yeni bir işaretleme yapılması hâlinde bu soruya verilen cevap, optik okuyucu tarafından yanlış cevap olarak değerlendirilecektir
13. Salon görevlileri öğrencilere hangi uyarılarda bulunacak? Salon görevlileri sınav bitimine 15 dakika kala öğrencileri "15 dakikanız kaldı, cevaplarınızın cevap kâğıdına kodlanmış olmasına dikkat ediniz." şeklinde ve sınav bitimine 5 dakika kala öğrencileri "5 dakikanız kaldı." şeklinde uyaracaktır.
14. Kitapçıklar alınabilecek mi? Talep edilmesi durumunda, sınav oturumları tamamlandıktan sonra soru kitapçıkları veli ya da öğrenciye verilebilecektir. Talep edilmeyen soru kitapçıkları millî eğitim müdürlükleri tarafından okullarda kullanılmak üzere toplanacaktır.
15. Okul kantinler açık olacak mı? Hayır. Öğrenciler ihtiyaç duyacakları su, dezenfektan ve peçeteyi yanlarında getirebileceklerdir. Ayrıca her sınıfta dezenfektan ve peçete okul idareleri tarafından bulundurulacaktır.
Sınava girecek tüm öğrencilere başarılar dilerim.
Selhan Arslan