Kurban Bayramı! Bitlis'te Bayram Namazı

Kurban Bayramı Nedir? Kurban Eti Nasıl Dağıtılır? Kurbanlık Hayvanı Kaç Kişi Kesmelidir? Kimler Kurban Kesmelidir? Bitlis İl Geneli Kurban Bayramı Namaz Vakti? Teşrik Tekbiri Nedir? Nasıl Getirilir?

Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından Hicrî takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan dini bayramdır. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine 'Eyyâm-ı nahr' (Kesme günleri) (Şafi-i Mezhebine göre bayramın 4’ncü günüde kesilir) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.
İslam dini terimi olarak Kurban, Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen, hayvan demektir. Kur'an'da geçen İbrahim peygamber ve oğlu İsmail ile ilgili kıssadan yola çıkarak, kurban kavramı, çok daha genel bir adanmışlığı, Allah için bireyin her şeyini feda edebilecek olmasını, Allah'a teslimiyeti ve ona karşı şükür içinde olmayı ifade etmektedir.

Kurban Eti Nasıl Dağıtılır?
Hazreti Muhammed (S.A.V), kurban etini üç bölüme ayırmıştır. Bir bölümünün kurban kesmeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir bölümünün de eve ayrılmasını tavsiye etmiştir. Ailenin ihtiyacına göre etin tamamı evde bırakılacağı gibi, toplumun tamamına da et dağıtılması uygun görülmüştür.

Kurbanlık Hayvanı Kaç Kişi Kesmelidir?
Koyun ve keçi bir kişi için; deve, sığır ve manda yedi kişiyi aşmamak üzere ortaklaşa kurban olarak kesilebilir. Kurban olmaya engel bir kusurunun bulunmaması şartıyla, koyun ve keçi cinsinden hayvanlar bir yaşını doldurduktan sonra, sığır ve manda cinsinden hayvanlar iki yaşını, deve ise beş yaşını tamamladıktan sonra kurban olarak kesilebilir.

Kimler Kurban Kesmelidir?
Kurban kesmek, âkil, baliğ (akıllı, ergen),dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman'ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80 kg altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.

Bitlis İl Geneli Kurban Bayramı Namaz Vakti
Kurban Bayramı namazı Güneş'in doğuşundan 45 dakika sonra kılınır. Diyanet İşleri Başkanlığı namaz vakitleri saatlerinde yer alan Bitlis için Kurban Bayramı Namaz Vakti Şu Şekildir:

Bitlis Kurban Bayram Namaz Vakti: 05:45:00

Adilcevaz Kurban Bayram Namaz Vakti: 05:42:00

Ahlat Kurban Bayram Namaz Vakti: 05:43:00

Güroymak Kurban Bayram Namaz Vakti 05:45:00

Hizan Kurban Bayram Namaz Vakti 05:44:00

Mutki Kurban Bayram Namaz Vakti 05:46:00

Tatvan Kurban Bayram Namaz Vakti 05:44:00

Teşrik Tekbiri Nedir? Nasıl Getirilir?
Teşrik Tekbiri, 30 Temmuz 2020 Perşembe günü “Sabah Namazı” ile başlayan ve 03 Ağustos 2020 Pazartesi günü “İkindi Namazı” ile biten 23 Farz namazın selamını verdikten sonra getirilir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Kurban Bayramının Arefe günü Sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar her farz namazlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiği rivayet edilir.
Teşrik Tekbiri Şöyledir: 
“Allahü ekber, Allahü ekber, Allahü ekber la ilahe illallahü vallahü ekber Allahü ekber ve lillahil-hamd” 
(Allah en büyüktür, Allah en büyüktür, Allah en büyüktür. Allah’tan başka ilah yoktur. Allah en büyüktür, Allah en büyüktür ve hamd Allah’a mahsustur)




 
 
 
 

2020 kurban bayramı bitliste bayram namazı saati bitliste bayram namazı saat kaçta bitlistime bayram namazı