Bitlis'te sağlıkçılar yemekleri boykot etti
SES ve Tabip Odası, Bitlis'teki hastanelerde yemeklerin sağlıksız olmasını protesto ederek, 'yemek boykotu' kararı aldı.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bitlis Şubesi ile Tabip Odası, kentteki hastanelerde verilen yemeklerin sağlıksız olması nedeniyle “yemek boykotu” kararı aldı. Devlet hastanesi önünde yapılan açıklamada, “Yetersiz ve dengesiz beslenme bir halk sağlığı sorunudur” pankartı taşındı.
Açıklamayı yapan doktor Mustafa Konuk, yemek sorununun artık kabul edilemez bir boyuta ulaştığını belirtti.
‘YETERLİ VE SAĞLIKLI BESLENEMİYORUZ’
Konuk, “İşyerlerinde yetersiz ve dengesiz beslenme sorunu, sadece bireysel sağlık meselesi değil, aynı zamanda bir halk sağlığı sorunudur. Bugün artık temel bir ihtiyaç olan beslenmenin, önümüzde bir sorun olarak çıkmasını kabul etmiyor ve acil çözüme kavuşturulması gerektiğini yüksek sesle haykırıyoruz. İyi beslenemeyen sağlık emekçilerinin sağlığı bozulmaktadır. İş kazası riski artmaktadır. Üretim, verimlilik ve performansları önemli ölçüde azalmaktadır. Genellikle evinde de yeterince beslenemeyen sağlık ve sosyal hizmet emekçileri, uzun saatler ve artan iş yükü koşullarında işyerinde de iyi beslenememektedir” dedi.
ÇÖZÜME KADAR BOYKOT
Sorunun çözülmesi için daha önce de eylemler gerçekleştirerek, CİMER’e şikayette bulunduklarını söyleyen Konuk, şöyle devam etti: “Bu gelişmeler olurken Sağlık Bakanlığı gözünü kulağını kapatmış şu an olduğu gibi izlemekle yetinmiştir. Bu sessizliği, vurdumduymazlığı yemekhaneleri boykot ederek, bozuyor ve tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ve değerli halkımızın sorunun giderilmesi için bizi desteklemesini bekliyoruz. Devlet hastanelerinde yemeklerin sağlıklı, lezzetli ve besleyici olması hastaların sağlığı için son derece önemlidir. Yemeklerin hijyenik koşullarda hazırlanması ve sunulması da hastaların sağlığı için hayati önem taşır. Bu sorunların temel nedeni, yemekhane hizmetlerinin kamusal olmaktan çıkarılması ve belirli yemek firmalarının sektörde adeta tekelleşmesidir. Bu firmaların ihale yolsuzluklarına dair yayınlanan Sayıştay raporları, durumu daha da vahim kılmıştır. Vergilerimizle karlarına kar katarken, bizi yetersiz ve niteliksiz beslenmeye mahkum eden özel sektörce sunulan hizmetler, eskiden olduğu gibi kamusal bir şekilde sunulmalıdır. Bu boykot, sadece yemeklerin kalitesiyle ilgili değil, aynı zamanda şeffaf bir ihale süreci ve daha sağlıklı bir yemekhane ortamı talep etmemizle ilgili bir adımdır.”
Açıklama sloganlarla sona erdi.